Om tång

OM TÅNG

Tång är ett samlingsnamn för stora vattenlevande alger och är exeptionellt näringsrik hälsokost. I tusentals år har tång används i matlagning på grund av dess höga näringsvärden. I Kina och Japan odlas tång kommersiellt och även västvärlden har börjat intressera sig för denna nyttiga och goda råvara. Den tång vi köper i Sverige är främst importerad från Asien trots att det växer fritt i våra svenska vatten, detta gör Tång Sverige till ett klimatsmart och självklart alternativ. Tång behöver inte odlas på värdefull åkermark utan växer helt naturligt, den tång vi levererar är helt utan tillsatser och i dess renaste form.


Tång innehåller mycket mineraler, vitaminer, proteiner och fettsyror. Idag är vår vanligaste källa till omega 3 fisk och fiskoljor men faktum är att fisken får i sig omega 3 från algerna de äter. Äter man tång får man därför i sig omega 3 direkt från källan och man slipper på så sätt omvägar och mindre naturliga alternativ som fiskoljetillskott.


I Sverige finns flera olika sorters tång och ingen är giftig. Alla ser olika ut, smakar olika och har olika textur och samtliga passar utmärkt i matlagningen. Det var just tång som gjorde att man upptäckte den femte grundsmaken umami, en japansk forskare konstaterade att tången kombu gav en smakupplevelse som skiljde sig från övriga grundsmakerna. Detta gör tång till en fantastisk smakförstärkare.


Rörhinna

Knöltång

Sågtång

Sockertång

Fingertång